Gratangen barnehage har to avdelinger fordelt på to ulike steder i kommunen: Avdeling Gratangsbotn og avdeling Årstein . Alle avdelingene tar imot barn i alderen 0 – 6 år. I tillegg til heltidsplass er det mulig å dele barnehageplass fra ½ plass og oppover. Avdelingene har en pedagogisk leder og to assistenter som grunnbemanning på 18 barnehageplasser samt en felles styrer/enhetsleder.
PRIMÆRKONTAKT
Alle barn har sin faste kontaktperson, som holder et "spesielt øye” med barnet. Ved å dele barnegruppa mellom de ansatte, sikrer vi at alle barna blir sett. I tilvenningsperioden er kontaktpersonen spesielt viktig, fordi denne da har ansvar for barnets inntreden i barnegruppa. Kontaktpersonen skal stå for trygghet og nærhet, og hjelpe barnet til å fungere sammen med andre.
Målet er også at kontaktpersonen skal fungere som bindeledd mellom hjemmet og
barnehagen. Foreldrene skal være trygge på at deres barn blir best mulig tatt vare på.
Til kontaktpersonen kan foreldre komme med ros og ris.
PERIODEPLANER BYGD PÅ ULIKE TEMA/EMNER.
Ut fra barnehagens årsplan planlegges det for kortere perioder i forhold til spesielle temaer/emner. Foreldrene får tilsendt en oversikt ved oppstart av hver periode. Perioden blir samtidig oppsummert og vurdert. Forhåpentligvis gir dette foreldrene bedre oversikt over hva vi gjør til enhver tid, og det vil bli lettere å prate med egne barn om deres liv i barnehagen.
For personalet blir det lettere å vurdere underveis og justere planer, arbeidsmåter og aktiviteter ut fra de behov vi ser i barnegruppa. Vi får større mulighet til å fange opp signaler fra barna, og eventuelt forlenge eller endre planer i takt med det barna er mest opptatt av/interessert i. Vi tror at denne planleggingsmodellen kan hjelpe oss til å ivareta både barnas, foreldrenes og personalets perspektiv på en brukbar måte.
HVA LEGGER VI VEKT PÅ I ARBEIDET MED BARN?
Mye av den direkte kontakten mellom barn og voksen utspilles i hverdagssituasjonene. Her formidler vi kulturens skikk og bruk, vaner og vurderinger. Disse situasjonene spiller en avgjørende rolle for hvilken oppfatning barn får av seg selv i forhold til andre og hvilke mønstre for samspill de tilegner seg.
Praktisk hjelp, trøst, oppmuntring og beskyttelse fra de voksnes side forteller det enkelte barn at den voksne ser det og er oppmerksomt til stede. Slik grunnfestes opplevelsen av trygghet i hverdagenutenfor hjemmet.
Viktig oppgave for barnehagen er å oppmuntre til prososiale holdninger og handlinger. Det er nødvendig med bevisst holdnings- og oppdragelsesarbeid.
Verdiformidlingen i barnehagen er en motpol til negative sosiale handlinger som avvisning, mobbing og vold som er viktige utfordringer som barnehagen står overfor.
Den ideelle måten å nærme seg den sosiale oppdragelsen på er gjennom handlinger og samtaler mellom barn og voksne der forholdet preges av innlevelse og anerkjennelse av barn.
ÅPNINGSTIDER
kl. 07.45 – kl. 16.15 med mulighet til å utvide åpningstiden innenfor tidsrommet 07.00 – 16.30 dersom noen av brukerne har et reelt behov.
Kontaktpersoner:
Janne Ryslett, styrer/enhetsleder, tlf 93 01 36 28 janne.ryslett@gratangen.kommune.no